Sahipsiz Sokak Hayvanları İçin Yasa Teklifi
Sokak hayvanları kanunu yani sokak hayvanlarının uyutulmasına yönelik yasa teklifi birkaç gündür gündemimize oturmuş durumda. İktidar partisinin sunduğu teklifte sokak köpeklerinin kontrolsüz üremesi sonucu tehlikenin arttığı belirtiliyor. Belediyelerin kısırlaştırma işlemlerini yapmaması ve takip etmemesi sonucu sokak köpeği popülasyonunda artış ve saldırganlık gözlenebiliyor.
Belediyeler şikayet sonucu sokak köpeklerini alıp kısırlaştırma/tedavi ve aşılama sonunda köpeği farklı bir bölgeye bırakabiliyor. Kendi bölgesinden farklı bir yere bırakılan köpekler yiyecek ve su bulmakta güçlük çekip saldırganlaşabiliyor.
Sosyal medyada, televizyonda devamlı gördüğümüz bu sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulması yasası nedir, olması gereken nedir gelin hep birlikte bakalım.
Sahipsiz Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı
Yasa tasarısında sahipsiz sokak köpeklerinin barınaklara toplanması ile bir portal üzerinden fotoğraf ve bilgilerinin paylaşılıp sahiplendirilmeye çalışılması yer alıyor. Asıl can alıcı nokta ise 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpeklerin iğne ile uyutulacak oluşu. Sahiplendirilen köpeklerin ise takibinin yapılıp tekrar sokağa bırakılmamasının sağlanacağı belirtiliyor.
Söz konusu sokak hayvanları kanunu için deyim yerindeyse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emir verdiği söyleniyor. Kurmaylar yasa tasarısını oluştururken İngiltere’yi baz aldıklarını vurgularken Avrupa’daki diğer örnekleri de inceleyeceklerini dile getirdi.
Hayvanseverler Sokak Hayvanları Kanunu’na Karşı
Hayvanseverler AKP’nin bu yasa teklifine büyük tepkiler gösterdi çünkü bunun canilik ve katliam olacağını belirttiler. Muhalefet, Sivil Toplum Kuruluşları harekete geçerken, halkın da katılımı için Change.org üzerinden imza kampanyaları başladı. Siz de sokak hayvanları kanununa hayır demek için buradan katılım gösterebilirsiniz.
Uyutmak Tek Çözüm Mü?
Birçok hayvansever, hayvanları uyutmak için kullanılması planlanan iğnelerin pahalılığına dikkat çekti. Bu sebepten ötürü hayvanseverler sahiplenilmeyen köpeklerin ilaç ile değil, canice öldürülecek olmalarından endişeleniyor.
Bu yasa teklifine karşın doğru bir kısırlaştırma programı ile sokak köpeği popülasyonunun kontrol altına alınabileceğini savunuluyor. Birçok canın öldürülmesinin önüne geçmek için var gücüyle çalışan hayvanseverler kısırlaştırmanın uyutmaktan çok daha ekonomik olacağını da vurguladı.
“Topla, Kısırlaştır, Aşıla ve Aldığın Yere Bırak” programı büyük bir çoğunluğa göre yapılabilecek en insancıl çözüm olarak görülmekte.
Avrupa Ülkeleri Nasıl Bir Yol İzliyor?
AKP bu yasa tasarısını hazırlarken İngiltere’yi model aldıklarını söyledi. Fakat Almanya ve Belçika’da hayvanların sağlıkları ile ilgili bir sorun olmadığı sürece uyutma yapılmıyor. Yunanistan ise sahipsiz köpekleri 3 ay boyunca sahiplendirmek için çalışıyor. 3 ay içerisinde sahiplenilmeyen köpeklerin kısırlaştırma ve tedavilerini yaptıktan sonra köpek alındığı yere bırakılıyor.
Siz bu yasa teklifi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Bir yorum
Geri bildirim: